Tveksamma näringsverksamheter i Uppsala #1

Uppsala. Mellansveriges pärla och ett evigt studentikost jippo. Här har alla från Linné till Edward Blom druckit punsch, sida vid sida med bandygalningar och möhippegäng från Alunda.

Jag har bott här i snart fem år och förundras mer och mer över de olika sorternas Uppsala som finns. Det skrivs mycket om akademian, men mindre om fyllona på Vaksala torg. Peter Englund och Veronica Maggio kan romantisera i sina texter om att sitta vid Fyrisån, men ingen talar om vattnets mörkbruna nyans som för tankarna till tarmens innehåll än ett porlande vattendrag (jag känner för braxbeståndet som tvingas leka mellan fallen för att landstinget en gång om året ska få uppmärksamma dem som Upplands landskapsfisk).

Något som det också sällan talas om är det, enligt mina mått, oproportionerligt höga antalet mystiska butiker, salonger och restauranger. Under åren har jag fnittrande tagit bilder på konstiga skyltar, märkliga uppmaningar och rena fall av falsk marknadsföring. Här kommer ett första axplock.

IMG_2272.jpg

Salong Ny Stil

Först ut är frisersalong Ny Stil på St. Persgatan. Salongen i sig är vid en första anblick inget uppseendeväckande, förutom det faktum att varje dag verkar vara en fest. Det är alltid någon tjej, tillsammans med vänner som har foliepapper i håret och skrattar, ett gäng som dansar till en medelhavsödänga, ett större sällskap som sippar på en espresso. Jag blir sjukt sugen på att gå dit nästa gång det är dags att sköta om barret, men är rädd för att inte riktigt kunna mäta mig med viben inne på stället. MEN. Riktigt intressant blir det när man börjar inspektera skyltfönstret noggrannare…

IMG_2271.jpg

Amsterdam Uppsala Melbourne. Vad betyder det? Har Salong Din Stil filialer i Holland och Australien där det också pågår någon sorts never ending-bröllopsfest? Låter osannolikt. Men alternativet är om möjligt ännu konstigare – att dekorera fönstrerna med de till synes väldigt slumpmässigt valda städerna Amsterdam och Melbourne för att ge en air av… kosmopolitism? Visst – Amsterdam är väl ballt i någon kontext, men hade det i så fall inte varit rimligare att sikta ännu högre? Berlin, London, New York, Tokyo, exempelvis. Det kanske framstod som för klyschigt.

Inte Sushi

Om Din Stil är en Tveksam Näringsversamhet för finsmakaren, så är det här exemplet bra mycket tydligare. Namnet och skylten och den korta beskrivningen signalerar exakt vad vi har att göra med. INTE SUSHI. INTE. Inte Sushi erbjuder Sushi och café. Alltså ett kafé med sushi. Inte. Glasklart.

Magnussons

Magnussons är riktig mellanmjölksinstitution i Uppsala. Inte särskilt spännande, men bra läge, ofta gott om plats. Stor stark 65 kr. Varken billigt eller dyrt. Habil räkmacka på menyn. Söndagar expanderar verksamheten, från enbart restaurang till restaurang med konsultverksamhet.

Söndagar på Magnussons. När goda råd är dyra.

Verksamhet okänd

Vi avslutar dagens post med en alldeles egen subgenre inom genren Tveksamma Näringsverksamheter: Den regelrätta galningen. Det knallorange pappret, den diagonala skriftriktningen, allt signalerar “GÅ INTE NER FÖR TRAPPAN”. Jag gick nerför trappan. Vid foten hittar vi en av de (också oproportionerligt) många källar-second hand-butikerna som finns i Uppsala. Gamla lampskärmar, LP-skivor, porslin med tjocka lager ingrott fett. Och så ett par tavlor ur dödsbon med en ganska… basic smak. Landskap och båtar. Men visst. Det är faktiskt också konst. En sak till fanns vid botten av trappan. Uppsalas hemligaste sushirestaurang. Vi får återkomma till den i en annan post i serien Tveksamma Näringsversamheter i Uppsala.